OSAKOn toiminta

Miksei OSAKOn toimisto sijaitse millään kampuksella?

Teemme paljon yhteistyötä Oamkin hallinnon kanssa, mikä osaltaan määrittää sijaintiamme. Jos OSAKOn toimisto olisi jollain Oamkin kampuksista, opiskelijat eivät olisi tasaveroisessa asemassa, ja opiskelijakunta saatettaisiin ymmärtää jonkin tietyn kampuksen etujen ajajaksi. OSAKOn toimisto sijaitsee paikassa, jossa kaikkien kampusten opiskelijat voivat helposti vierailla.

Voinko tulla seuraamaan OSAKOn kokouksia?

Julkisoikeudellisena yhteisönä OSAKOn edustajiston kokoukset ovat kaikille jäsenille avoimia tilaisuuksia, eikä edustajiston ulkopuolisten läsnäolo ole kiellettyä. Kaikki opiskelijat ovat tervetulleita myös sektorikohtaisten tiimien tapaamisiin. Hallituksen kokouksiin voidaan myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeus, mutta asiasta täytyy sopia etukäteen hallituksen puheenjohtajan kanssa.

Mikä on koulutusalajärjestö ja miten se eroaa OSAKOsta?

Koulutusalajärjestö on yhden koulutusalan oma opiskelijayhdistys, joka ajaa omien jäsentensä etuja. Sillä ei ole lakisääteistä asemaa ammattikorkeakoulussa, mutta Oamkissa koulutusalajärjestöillä on vahvat perinteet. Opiskelijakunta puolestaan on kaikkien opiskelijoiden virallinen edustaja, jonka kanssa koulutusalajärjestöt tekevät yhteistyötä saadakseen jäsentensä äänen kuuluviin ja etuja ajettua.

Miksi OSAKOn hallitus on palkkiollinen?

OSAKOn hallitus on niin kutsuttu työhallitus. OSAKO on hallituksen jäsenille “kokopäivätyö”, ja heillä ei ole mahdollisuutta täysipäiväiseen opiskeluun hallituspestinsä aikana. Koska opinnot eivät etene normaaliin tahtiin, hallituvuosi vaikuttaa myös opintotukeen.

Mitä eroa on OSAKOn puheenjohtajalla ja OSAKOn hallituksen puheenjohtajalla?

He ovat kaksi eri henkilöä. OSAKOn sääntöjen mukaan edustajiston puheenjohtaja on opiskelijakunnan puheenjohtaja. Tämä perustuu siihen, että edustajisto on OSAKOn ylin päätöksentekijä.

Hallitus puolestaan on edustajiston päätöksiä toimeenpaneva toimielin, jonka puheenjohtaja johtaa OSAKOn toimintaa, mutta ei käytä opiskelijakunnan puheenjohtajan titteliä. Edustajiston puheenjohtaja edustaa opiskelijakuntaa yhdessä hallituksen kanssa, sekä valvoo hallituksen ja vaalilautakunnan toimintaa.

Miksei OSAKO ota kantaa ydinvoimaan, hedelmöityshoitoihin tai tekijänoikeuslakiin?

Tehdessään kannanottoja OSAKO edustaa kaikkia Oamkin opiskelijoita, eikä opiskelijakunta ole perinteisesti kommentoinut muita kuin opiskeluun ja opiskelijan asemaan liittyviä asioita. OSAKOn lakisääteisenä tehtävänä on kuitenkin jäsentensä etujen ja pyrkimysten edistäminen, joten se ottaa kantaa juuri niihin asioihin, joihin jäsenet aloitteiden ja edustajiston kautta haluavat vaikuttaa.

Miten opiskelijatoiminta hyödyttää minua?

Opiskelijatoiminnan hyödyt ovat usein aineettomia, ja OSAKO vaikuttaa jatkuvasti moneen sellaiseen asiaan, jossa opiskelijakunnan “puumerkki” ei lopulta opiskelijalle näy. Opiskelijan aseman, oikeusturvan, osallistumismahdollisuuksien ja opiskeluolosuhteiden paranemisen lisäksi konkreettisia etuja ovat opiskelijakortin alennukset ja edut. Ammattikorkeakoulun lisäksi opiskelijakunta vaikuttaa myös kunnallisesti ja valtakunnallisesti lobbaamalla päättäjiä.

Miksi minun kannattaisi lähteä mukaan OSAKOn toimintaan?

Voit saada opiskelijatoiminnasta arvokasta ja arvostettua kokemusta monenlaisista asioista ja tehtävistä. Toiminnasta saat onnistumisen tunteita, kun pääset vaikuttamaan opiskelijoita koskeviin isoihin ja pieniin asioihin. Tärkeää ovat myös ystävyyssuhteet ja verkostot, jotka kestävät pitkään opiskelijatoimintauran jälkeenkin. Lisäksi opit uusia taitoja ja pääset paikkoihin ja tilanteisiin, joita työelämässä saat odottaa vuosia.

Miten OSAKOn toiminta rahoitetaan?

OSAKOn toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla, Oamkin yleisavustuksella sekä yhteistyö- ja rahoitussopimuksilla, joita on tällä hetkellä opiskelijatuutoroinnista ja kansainvälisestä toiminnasta.

Opiskelijakorttiasiat

Kuinka kauan opiskelijakortin saamisessa menee tilauksen jälkeen? Toimitetaanko kortti kotiin?

Opiskelijakortin toimitusaika vaihtelee muutamasta viikosta noin kuukauteen. Syksy on korttitilausten kiireisin vuodenaika, jolloin kortin toimitusajat ovat luonnollisesti pidempiä. Kortti toimitetaan suoraan kampuksellesi.

Opiskelijakorttini meni hukkaan / varastettiin / on rikki. Miten saan uuden kortin?

Tilaa uusi kortti näiltä sivuilta. Jos olet jo maksanut jäsenmaksusi, sinun tarvitsee maksaa vain uudesta kortista.

Olen toisella paikkakunnalla harjoittelemassa / töissä / opiskelemassa. Miten saan uuden tarran?

Jos tarvitset uuden lukuvuositarran korttiisi, mutta et pääse hakemaan sitä OSAKOn toimistolta tai oman koulutusalajärjestösi palvelupisteestä, voimme sopia myös vaihtoehtoisesta toimitustavasta. Olethan ennen jäseneksi liittymistä ja uuden lukuvuositarran tilausta yhteydessä pääsihteeriimme.

Sukunimeni on muuttunut. Pitääkö minun tilata uusi opiskelijakortti?

Voit käyttää korttia niin kauan, kun tarrasi on voimassa. Muista kuitenkin pitää mukanasi todistusta nimenmuutoksesta. Kun tarra vanhentuu, tilaa uusi kortti.

Olen vaihtanut opiskelupaikkani ammattikorkeakoulusta toiseen ammattikorkeakouluun. Pitääkö minun tilata uusi kortti?

Kyllä. Jos vaihdat toiseen ammattikorkeakouluun, sinun tulee tilata uusi kortti.

Olen vaihtanut opiskelupaikkani Oulun ammattikorkeakoulun sisällä tutkinto-ohjelmasta toiseen. Pitääkö minun tilata uusi kortti?

Sinun ei välttämättä tarvitse tilata uutta korttia, koska ammattikorkeakoulu säilyy samana. Huomaa kuitenkin, että opiskelijanumerosi muuttuu, joten kortti ei enää välttämättä sen jälkeen toimi kirjastokorttina.

Voinko saada opiskelijakortin suoraan SAMOKilta?

Et. Opiskelijat kuuluvat aina oman ammattikorkeakoulunsa opiskelijakuntaan eli opiskelijat eivät liity SAMOKiin. Opiskelijakunta OSAKO on SAMOKin jäsen ja opiskelijakortti on OSAKOn jäsenkortti.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Ota yhteyttä OSAKOn porukkaan, osako@osakoweb.fi.